Bent u nog op zoek naar een sinterklaas- of kerstcadeau? En dan het liefst een cadeau waar het hele gezin plezier van heeft, tijdens de eerstvolgende kampeervakantie in Drenthe, bijvoorbeeld? Dan is een skottelbraai of cobb misschien iets voor u. Beide kooktoestellen voor in de buitenlucht zijn een veelzijdig en vooral veilig alternatief voor de barbecue.

Misschien behoort de skottelbraai of cobb al tot uw kampeeruitrusting. Dat is niet ondenkbaar, want we zien ze allebei steeds vaker opduiken bij de caravan of tent. Vooral de skottelbraai is erg populair. Heeft u nog geen ervaring met één van deze twee veelzijdige openlucht-kooktoestellen? Dan is het echt een overweging waard om er een aan te schaffen. U maakt er in een handomdraai de heerlijkste gerechten mee klaar en zult er met het hele gezin veel plezier aan beleven.

Kamperen in Drenthe, met de skottelbraai of cobb

Zowel de skottelbraai als de cobb komen van oorsprong uit Zuid-Afrika. Ze zijn ontstaan vanuit pure noodzaak. Om te koken tijdens het werk op het land, zonder elektriciteit, ‘braaide’ men vlees op het gebogen staal van oude ploegscharen. Dat was de inspiratiebron voor de huidige, moderne metalen ‘schaal’ van de moderne skottelbraai, die u simpelweg aansluit op de gasfles.

U kunt de skottelbraai gebruiken om in combinatie met een rek of rooster vlees, vis of groenten te grillen, maar ook kunt u de schaal zelf gebruiken voor een snel te bereiden wokschotel. Lukt altijd, mede dankzij een zeer handige anti-aanbakfolie die gemakkelijk is schoon te maken. Met de skottelbraai waant u zich op uw gezinscamping in Drenthe even op de Zuid-Afrikaanse steppen.

Veilig koken op uw gezinscamping in Drenthe

Zuid-Afrika kent veel gebieden, waaronder de steppen, die ongekend droog zijn en waar dus altijd brandgevaar op de loer ligt. Dat verklaart het principe achter de inmiddels ook populaire cobb, ook wel de multifunctionele barbecue genoemd. Met briketten of een speciale steen maakt u een klein vuurtje in een gesloten, goed geïsoleerde ‘kom’ van metaal. Daar gaat een plaat overheen, die in een paar minuten heet is. Oorspronkelijk werden maiskolven (corn cobs) gebruikt als brandstof. Vandaar de naam.

De cobb is zeer geschikt om vlees of vis te roosteren of te grillen. Maar u kunt er natuurlijk ook een eenpansgerecht op bereiden. De cobb is zo’n mooi alternatief voor de barbecue, omdat er geen open vuur aan te pas komt. Hij wordt aan de buitenkant niet heet, dus u kunt hem zelfs zonder enig risico op tafel zetten. Op veel campings wordt barbecueën bij hoogzomer ontraden. Met de cobb kunt u toch naar hartenlust in de buitenlucht kokkerellen.

Heeft u al een skottelbraai of cobb? En zoekt u nog steeds een sinterklaas- of kerstcadeau waar het hele gezin plezier van heeft? Denk dan eens aan één van de vele boeken die geschreven zijn rond het thema ‘koken op de camping’. U vindt er de leukste recepten in. Ook voor uw skottelbraai of cobb.

Publicatie datum : 02-07-2020

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Kamperen met de meivakantie!

22-04-2022
Meer info

Bekijk nu online de beschikbaarheid!

05-01-2022
Meer info

Kamperen op de Hondsrug: wat is er te doen? Onze top 4 activiteiten

04-12-2021
Meer info

Nieuw voor het seizoen 2022

27-10-2021
Meer info

Kom met Hemelvaart of Pinksteren kamperen op Camping de Berken!

17-10-2021
Meer info

Luxe verhuuraccommodaties in Drenthe

07-10-2021
Meer info