Kleine mensen houden van Drenthe. Daarmee doelen we bij wijze van uitzondering niet op de vele kinderen die op en in de directe omgeving van onze camping een onvergetelijke kampeervakantie beleven. Nee, in dit geval doelen we op het ‘Trechterbekervolk’, kleine mensen uit een ver verleden, die uitgerekend in Drenthe unieke historische sporen nalieten.

Het Trechterbekervolk? U kent ze waarschijnlijk beter als de Hunebedbouwers. Er is niet zo heel veel over bekend, behalve dat ze niet veel groter waren dan circa 1,65 meter en niet veel ouder werden dan 35 tot 40 jaar. Ze worden wel de eerste generatie agrariërs van Drenthe genoemd, want ze vestigden zich op een vaste plek, waar ze gewassen verbouwden en vee hielden. Dat was zo’n drieduizend jaar voor de geboortedag van Christus, die we net hebben gevierd.

Bij kamperen in Drenthe hoort een bezoek aan de hunebedden

Het Trechterbekervolk had nog geen schrift, dus alles wat we van ze weten is toe te schrijven aan de vondsten in hun magische grafkelders, de hunebedden. Onder die vondsten bevonden zich veel trechtervormige bekers, gemaakt van sierlijk gedecoreerd aardewerk. Daar danken deze kleine, vroege bewoners van Drenthe hun naam aan.

Wat we in ieder geval weten, is dat het Trechterbekervolk er een bijzondere grafcultuur op nahield. Overledenen werden bij elkaar begraven en kregen allerlei voorwerpen mee voor in het hiernamaals. De magische ‘grafkelders’ – de hunebedden, dus – werden gebouwd met waanzinnig grote en zware zwerfkeien die dateren uit de ijstijd, toen de provincie Drenthe met gletsjers bedekt was.

In het Hunebedcentrum in Borger, op de Drentse Hondsrug, is goed te zien hoe dat in zijn werk ging. En het leuke is: kinderen kunnen het zelf als echte Hunebedbouwers uitproberen. Het Hunebedcentrum is voor kinderen een geweldig doe-museum. De vroege geschiedenis komt er op een leuke en actieve manier tot leven.

Borger: het grootste hunebed en de leukste kindvriendelijke camping

In een cirkel van dertig kilometer vindt u ruim vijftig unieke hunebedden in Drenthe. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. De grootste ligt in Borger, vlak bij het hunebedcentrum. Het hunebed van Borger is 23 meter lang. De keien wegen ruim twintigduizend kilo. U kunt er wandelend heen, want de leukste kindvriendelijke camping van Drenthe ligt ook vlakbij Borger. Uw eigen kleine mensjes zullen hun ervaring als hunebedbouwers niet licht vergeten!

Publicatie datum : 30-11-2021

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Nieuw voor het seizoen 2022

27-10-2022
Meer info

Hotelkamer in de natuur: beleef het in Drenthe!

30-11-2021
Meer info

Paardrijden in Drenthe? Verblijf op onze camping!

30-11-2021
Meer info

Golfen in Drenthe? Verblijf op onze camping!

30-11-2021
Meer info

Prachtige ANWB camping in Drenthe

30-11-2021
Meer info

De ideale camping om te mountainbiken in Drenthe

30-11-2021
Meer info