Heerlijk, zo’n kampeervakantie in Drenthe. En bij Camping De Berken maken we het onze gasten zo naar de zin, dat je eigenlijk nauwelijks van het terrein af wilt. Maar, eerlijk is eerlijk, dat is een beetje zonde. Er valt immers zoveel te ontdekken en te beleven in Drenthe en Groningen. Op zoek naar leuke uitstapjes voor met zijn tweeën? Doe je voordeel met onze persoonlijke Top 10.

1. Hunebedcentrum/hunebedden

Zeg ‘Drenthe’ en je zegt ‘hunebedden’. En als je dan in Drenthe bent, wil je wel eens weten hoe het nou eigenlijk zat met die hunebedbouwers die worden beschouwd als de vroegste bewoners van onze mooie provincie. Je kunt er niet omheen. In elke Top 10 van bezienswaardigheden en activiteiten in Drenthe staat het Hunebedcentrum in Borger bovenaan. Ook zijn er op loop of korte fietsafstand verschillende mooi gelegen hunebedden om te bekijken. Ga jij er op uit om deze te ontdekken? 

2. Assen

Een kampeervakantie in Drenthe is nauwelijks compleet te noemen zonder een dagje Assen. Vooral aan en rond de autovrije Brink is het goed toeven. Je vindt er veel historische gebouwen en gezellige terrassen. Assen heeft een gevarieerd, voor elk wat wils winkel- en restaurantaanbod. De kunst- en cultuurliefhebber kan niet om het Drents Museum heen. Wie goede herinneringen heeft aan de tv-serie Bartje – ‘Ik bid niet veur brune bonen’ – vindt zijn beeltenis achter het gemeentehuis aan de Noordersingel. En natuurlijk kennen we Assen van de beruchte TT, hét motorevenement van Nederland. Ook buiten de races om is er op het circuit van alles te beleven.

3. Bezoek de stad Groningen

Camping de Berken is gelegen op 30 minuten van de stad Groningen. Je voelt de energie van de stad wanneer je vanaf de Martinitoren over de daken uitkijkt of door de eeuwenoude straten loopt. Dit is waar oases van rust hand in hand gaan met levendige studentenspots en gezellige marktpleinen. Vul je dag met de highlights van Groningen. Highlights zijn o.a.: de verschillende hofjes, het Groningermuseum, de Martinitoren, Forum Groningen, de authentieke stationshal, het Noorderplantsoen, de Prinsentuin en de Hoge der A en lage der A. En vergeet ook vooral niet te genieten op een van de gezellige terrasjes om deze mooie stad te beleven. Highlights van de stad Groningen | Visit Groningen

4. Kamp Westerbork

Het is een plek, middenin Drenthe, die ons herinnert aan de gruwelen van de Jodenvervolging gedurende de Tweede wereldoorlog. In Kamp Westerbork, gebouwd in 1939, wordt die herinnering in ere gehouden. Je vindt er een indrukwekkend herinneringscentrum en een beeldentuin. Er worden geregeld wisselende exposities en diverse activiteiten georganiseerd om het verleden met het heden te verbinden.

5. Wellness in Drenthe

Wat is er lekkerder tijdens een kampeervakantie in Drenthe dan met zijn tweetjes te ontspannen in een sfeervol wellness-resort? Ook op dat gebied heeft Drenthe veel te bieden. Houd je van kleinschalige wellness dan is Beauty de Hunze in Gasselte zeker een aanrader. Andere mooie wellness centra in de buurt; Sauna de Bron in Tynaarlo, Sauna thermen Zuidwolde en Thermen & Beautycenter Anholts in Schoonebeek. Na een heerlijke dag wellness bij een van deze centra zul je je weer helemaal opgeladen voelen!

6. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen is een must see tijdens je verblijf in Drenthe. Ontdek per boot of te voet de jungle en maak kennis met de olifantenfamilie. Spot neushoorns en giraffen van heel dichtbij tijdens je trucksafari over de savanne. Bezoek het nieuwe Raccoon Creek, ga op poolexpeditie en sta oog in oog met ijsberen en pinguïns. Kortom, tijdens een dagje Wildlands zul je je geen moment vervelen. Mocht je nog tijd over hebben na een bezoek, bekijk dan ook eens het centrum van Emmen en het Rensenpark. Het Rensenpark is een park in het centrum van Emmen. Het park bestaat uit het terrein van de voormalige dierentuin Dierenpark Emmen.

Meer informatie over Wildlands Adventure Zoo Emmen

7. Vestingstad Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de Vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met Vesting Bourtange, de vesting die nooit ingenomen werd. Deze unieke vestingstad is zeker een bezoekje waard tijdens je verblijf bij ons.

8. Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen dankt zijn bestaan aan de bouw een reeks gestichten waar landlopers, bedelaars, weduwen en wezen in werden weggestopt. Men begon met de bouw in 1825; het dorp vormde zich als het ware om de gestichten heen. Veenhuizen werd wel ‘Hollands Siberië’ genoemd, wat aangeeft hoe het er aan toe ging. Vanaf 1825 maakten de verschoppelingen van de samenleving plaats voor gestraften die in de gevangenissen alhier leerden wat orde en tucht betekent. In het enige gesticht dat de tand des tijds overleefde, is nu een bijzonder, recentelijk verbouwd gevangenismuseum ondergebracht. Zeer de moeite waard, in de prettige wetenschap dat je er weer uit mag om van de Drentse buitenlucht te genieten.

9. Bezoek een eiland

Vanaf Camping de Berken is het ideaal om een dagje Schiermonnikoog of Borkum te doen. Heerlijk uitwaaien op deze prachtige eilanden. Voor Schiermonnikoog vertrekt de boot vanaf Lauwersoog (iets meer dan een uur rijden) en voor Borkum vertrekt de boot vanuit Delfzijl (45 minuten rijden). Beide eilanden zijn ideaal om per fiets of te voet te ontdekken.

10. Van Gogh Huis, Nieuw-Amsterdam/Veenoord

‘Het is hier zoo gansch en al dat wat ik mooi vind; dat wille zeggen: ’t is hier vrede.’ Een mooiere aanbeveling kan Drenthe zich nauwelijks wensen. Hij is van Vincent van Gogh die in 1883 woonde en werkte in een logement in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Van hieruit trok hij de veengebieden in om de landarbeiders in hun alledaagse bestaan te schilderen. Zijn kamer bleef volledig in tact. Het Van Gogh Huis Drenthe is het enige huis waar Van Gogh ooit leefde, dat voor het publiek toegankelijk is!

Publicatie datum : 01-02-2020