Heerlijk, zo’n kampeervakantie in Drenthe. En bij Camping De Berken maken we het onze gasten zo naar de zin, dat je eigenlijk nauwelijks van het terrein af wilt. Maar, eerlijk is eerlijk, dat is een beetje zonde. Er valt immers zoveel te ontdekken en te beleven in Drenthe. Op zoek naar leuke uitstapjes voor met zijn tweeën? Doe je voordeel met onze persoonlijke Top 10.

1. Hunebedcentrum

Zeg ‘Drenthe’ en je zegt ‘hunebedden’. En als je dan in Drenthe bent, wil je wel eens weten hoe het nou eigenlijk zat met die hunebedbouwers die worden beschouwd als de vroegste bewoners van onze mooie provincie. Je kunt er niet omheen. In elke Top 10 van bezienswaardigheden en activiteiten in Drenthe staat het Hunebedcentrum in Borger bovenaan. Wie zijn wij om van die traditie af te wijken?

2. Assen

Een kampeervakantie in Drenthe is nauwelijks compleet te noemen zonder een dagje Assen. Vooral aan en rond de autovrije Brink is het goed toeven. Je vindt er veel historische gebouwen en gezellige terrassen. Assen heeft een gevarieerd, voor elk wat wils winkel- en restaurantaanbod. De kunst- en cultuurliefhebber kan niet om het Drents Museum heen. Wie goede herinneringen heeft aan de tv-serie Bartje – ‘Ik bid niet veur brune bonen’ – vindt zijn beeltenis achter het gemeentehuis aan de Noordersingel. En natuurlijk kennen we Assen van de beruchte TT, hét motorevenement van Nederland. Ook buiten de races om is er op het circuit van alles te beleven.

3. Dwingeloo

Van de stad naar een van de mooiste, grotere dorpen van Drenthe. Het oude brinkdorp Dwingeloo is zeer de moeite waarde om zijn prachtige monumenten en streekverhalen. Je vindt er het Steentijdmuseum Terre Merveille en Landgoed Oldengarde. Op Hemelvaartsdag vindt in Dwingeloo een grote keramiekmarkt plaats. Uiteraard is Dwingeloo een prima uitvalsbasis voor een kennismaking met Nationaal Park Dwingelderveld. Aan de rand van het park vind je een van de grootste radiotelescopen van Europa, gebouwd in 1954 en benoemd tot Rijksmonument.

4. Kamp Westerbork

Het is een plek, middenin Drenthe, die ons herinnert aan de gruwelen van de Jodenvervolging gedurende de Tweede wereldoorlog. In Kamp Westerbork, gebouwd in 1939, wordt die herinnering in ere gehouden. Je vindt er een indrukwekkend herinneringscentrum en een beeldentuin. Er worden geregeld wisselende exposities en diverse activiteiten georganiseerd om het verleden met het heden te verbinden.

5. De 10 dorpenroute van Hoogeveen

Drenthe beleven op de fiets? Je vindt de mooiste routes. Zo is de 10 dorpen route die van start gaat in Hoogeveen een echte aanrader. De route is 66 kilometer lang en brengt je naar dorpen met nieuwsgierig makende namen als Fluitenberg, Pesse, Stuifzand, Tiendeveen, Noordscheschut, Hollandscheveld en Nieuw Moscou. Je fietst door de prachtige, authentieke natuur van Zuidwest-Drenthe, waar de veenwinning zijn sporen achterliet.

6. De Koloniehof, Frederiksoord

Het was hard sappelen in de veenkoloniën van Drenthe en armoe was er troef. Maar er waren weldoeners die zich het lot van de ‘paupers’ aantroffen. Een van hen was Johannes van den Bosch, die geloofde in een ‘maakbare samenleving’. In 1818 stichtte hij de Maatschappij van Weldadigheid. Het Museum de Koloniehof in Frederiksoord vertelt het complete verhaal van het vooruitstrevende weldadigheidswerk in de veenkoloniën. Goed om te weten: je kunt er sfeervol eten.

7. Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen dankt zijn bestaan aan de bouw een reeks gestichten waar landlopers, bedelaars, weduwen en wezen in werden weggestopt. Men begon met de bouw in 1825; het dorp vormde zich als het ware om de gestichten heen. Veenhuizen werd wel ‘Hollands Siberië’ genoemd, wat aangeeft hoe het er aan toe ging. Vanaf 1825 maakten de verschoppelingen van de samenleving plaats voor gestraften die in de gevangenissen alhier leerden wat orde en tucht betekent. In het enige gesticht dat de tand des tijds overleefde, is nu een bijzonder, recentelijk verbouwd gevangenismuseum ondergebracht. Zeer de moeite waard, in de prettige wetenschap dat je er weer uit mag om van de Drentse buitenlucht te genieten.

8. Kasteel Coevorden

Drenthe heeft één kasteel. En dat moet je beslist gezien hebben. Het heet Kasteel Coevorden en ligt in de gelijknamige plaats. Het stamt uit de elfde eeuw. Je kunt het niet missen, want het ligt in het hart van het bezienswaardige, historische dorp dat dicht bij de Duitse grens ligt. Kasteel Coevorden is mooi om van buiten te zien en heeft een schitterend terras voor een paar heerlijke droommomenten. En binnen ben je welkom voor een romantische lunch of een sfeervol diner.

9. Van Gogh Huis, Nieuw-Amsterdam/Veenoord

‘Het is hier zoo gansch en al dat wat ik mooi vind; dat wille zeggen: ’t is hier vrede.’ Een mooiere aanbeveling kan Drenthe zich nauwelijks wensen. Hij is van Vincent van Gogh die in 1883 woonde en werkte in een logement in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Van hieruit trok hij de veengebieden in om de landarbeiders in hun alledaagse bestaan te schilderen. Zijn kamer bleef volledig in tact. Het Van Gogh Huis Drenthe is het enige huis waar Van Gogh ooit leefde, dat voor het publiek toegankelijk is!

10. Wellness in Drenthe

Wat is er lekkerder tijdens een kampeervakantie in Drenthe dan met zijn tweetjes te ontspannen in een sfeervol wellness-resort? Ook op dat gebied heeft Drenthe veel te bieden. In het bezienswaardige dorp Exloo ben je welkom bij Beauty & Wellness Center De Hunzebergen. Minstens zo bijzonder zijn Thermen & Beautycenter Anholts in Schoonebeek, middenin het Beekdal-landschap, en Sauna Thermen Zuidwolde. Bekijk het overzicht voor een dagje verwennerij in Drenthe.

Publicatie datum : 30-11-2021

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Nieuw voor het seizoen 2022

27-10-2022
Meer info

Hotelkamer in de natuur: beleef het in Drenthe!

30-11-2021
Meer info

Paardrijden in Drenthe? Verblijf op onze camping!

30-11-2021
Meer info

Golfen in Drenthe? Verblijf op onze camping!

30-11-2021
Meer info

Prachtige ANWB camping in Drenthe

30-11-2021
Meer info

De ideale camping om te mountainbiken in Drenthe

30-11-2021
Meer info