’t Nije Hemelriek is een begrip in Drenthe. Op een steenworp afstand van onze camping de Berken in Gasselte vind je deze prachtige recreatieplas. In de zomer kun je er zwemmen, spartelen en heerlijk ontspannen aan het water. Het Nije Hemelriek ligt gelegen in het Gasselterveld, wat honderd jaar geleden nog een groot natuurgebied was (gevuld met voornamelijk de typische Drentse heide) aan de westkant van Geopark de Hondsrug.

Waarom heet het ’t Nije Hemelriek?

Zoals je kunt zien op Google Maps, ligt recreatieplas ’t Nije Hemelriek vlak naast het Hemelriek of Hemelriekje. Is dat dan het “aole” Hemelriek?

Het Hemelriek is van oorsprong een ven dat tot de jaren ’60 / ‘70 van de vorige eeuw werd gebruikt als zwem- of schaatsvijver, al naargelang het seizoen. Het ven werd dusdanig populair met zoveel zwemmers dat de bodem en de plantengroei werden beschadigd. Om verdere schade te voorkomen en het ven te beschermen, besloot Staatsbosbeheer om het Hemelriek te sluiten en Hemelriek 2.0 (oftewel het Nije Hemelriek) te graven, iets ten westen van de originele recreatieplas.

Het Nije Hemelriek is dus niet uit zichzelf ontstaan. Het staat bekend om het azuurblauwe water (dat komt vanwege het hoge leemzuurgehalte). Leemzuur is ongevaarlijk. Er zijn verschillende activiteiten te ondernemen rondom ’t Nije Hemelriek en er zijn meerdere horecagelegenheden in de omgeving. Vanaf Camping de Berken is het minder dan tien minuten rijden met de auto. Met de fiets ben je er ook in ongeveer tien minuten (dat is het voordeel van een fiets, je kunt overal lekker tussendoor). Maar als je een fijne wandeling wilt maken naar ’t Nije Hemelriek, bijvoorbeeld omdat je er echt een dagje uit van wilt maken: het is een wandeling van zo’n drie kwartier tot een uur, afhankelijk van de route die je neemt (4 tot 5 kilometer). Dan krijg je toch nog lekker wat beweging op een ontspannen dag!

Camping de Berken: vlakbij het Nije Hemelriekje

Onze camping ligt op een plek dat geldt als startpunt vanwaar je veel verschillende activiteiten kunt ondernemen. Een heerlijke plek in Drenthe, midden in de natuur en toch ben je supersnel bij attractieparken, recreatieplassen, noem het maar op.

Vanaf de camping is het bijvoorbeeld maar een klein eindje naar Attractiepark Drouwenerzand, het Hunebedcentrum in Borger of met de auto via de Hunebed Highway naar dierentuin Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Bovendien zijn er volop wandelroutes rondom de camping waar je kunt wandelen (met of zonder hond) of een fiets huren voor een tochtje door de natuur!

Voor meer informatie over de attracties rondom camping De Berken, kijk op onze website.

Publicatie datum : 07-12-2022

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Nog een paar plaatsen vanaf 10 mei en 1 huurchalet vanaf 9 mei!

06-05-2024
Meer info

Open dag 6 april 2024

07-03-2024
Meer info

Kunstgras op de camping: de voordelen

18-12-2023
Meer info

Volledige vernieuwing toiletgebouw

12-12-2023
Meer info

Laat je vakantie niet in het water vallen! Handige tips voor kamperen in de regen

11-12-2023
Meer info

Een chalet of een vakantiehuisje huren in Drenthe: ontdek de verschillen

06-12-2023
Meer info