Wat is de Hunebed Highway? Het is de bijnaam van de N34, een weg die vlakbij Ommen begint en langs vrijwel alle hunebedden van Nederland voert. De route is ongeveer 60 kilometer lang en brengt je langs 45 van de 52 hunebedden. Maar dat niet alleen: de Hunebed Highway is een attractie op zich omdat het niet alleen de hunebedden, maar ook de rijke historie van Drenthe laat zien. Ben je van plan om (een deel van) de Hunebed Highway af te leggen, kun je tussendoor verblijven op camping de Berken in Gasselte. Deze camping ligt op een steenworp afstand van de Hunebed Highway. Bonus: Camping de Berken ligt ook vlakbij Borger, waar je het Hunebedcentrum (en het grootste hunebed van Nederland!) kunt vinden. Zeker een bezoekje waard!

 

Waarom heet de N34 de ‘Hunebed Highway’?

Omdat één van de gletsjers uit de meest ‘recente’ IJstijd – die het Nederlandse landschap heeft gevormd zoals dat vandaag de dag te zien is – vanuit Scandinavië door Nederland trok, zijn de hunebedden genummerd van noord naar zuid. Hoewel er in Nederland 52 hunebedden zijn, zijn ze genummerd van D1 tot en met D54. Dit komt omdat D33 in 1918 werd verwoest en één van de hunebedden (nummer D48) achteraf geen hunebed bleek te zijn, maar gewoon een grote steen. Het had alvast een hunebednummer gekregen omdat onderzoekers verwachtten (of misschien hoopten) dat ze er de fundering van een volledig hunebed onder zouden ontdekken.

 

Vanaf Camping de Berken kom je langs hunebed D21 en D22 als je zuidwaarts richting Borger gaat, waar je hunebed D27, D28 en D29 kunt bezoeken. Ondanks hun inspiratieloze namen zijn de hunebedden zeker de moeite waard om te zien. Vooral hunebed D27, met 22,5 meter lang het grootste hunebed van Nederland. In Borger staat het Hunebedcentrum, waar je je kunt onderdompelen in de oeroude Nederlandse historie. Het Hunebedcentrum heeft bijzondere exposities, artefacten en activiteiten – leuk voor het hele gezin. Je verblijf op Camping de Berken vormt door deze goede ligging vlakbij de Hunebed Highway een waanzinnig goed startpunt voor veel leuke dagjes uit!

 

Waar leidt de Hunebed Highway nog meer naartoe?

Het voornaamste ‘Unique Selling Point’ van de Hunebed Highway is het feit dat je via deze weg bij bijna alle hunebedden kunt komen. Maar liefst 45 van de 52 hunebedden ligt in de buurt van de N34. Maar wist je dat een deel van de Hunebed Highway eigenlijk ook ‘Hondsrug Highway’ zou kunnen heten? Het grootste deel van de Hunebed Highway leidt je over het Unesco Geopark de Hondsrug, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Maar ook voor kinderen is de Hondsrug een boeiend gebied. Om een voorbeeld te noemen: er zijn verschillende toffe wandelroutes, voor jong en oud. Bij Exloo, iets verder rijden over de Hunebed Highway, langs Borger, kun je op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. De sabeltand is, net zoals de mammoet, een prehistorisch dier dat vroeger leefde in dit gebied. Het Sabeltandtijgerspoor is een speelroute van ongeveer twee kilometer lang. Dit en nog veel meer leuks beleef je vanaf Camping de Berken, dichtbij Hunebed Highway.

Bekijk de verschillende accomodaties en kampeermogelijkheden op Camping de Berken.

 

Publicatie datum : 26-08-2022

Nieuwste blogs en nieuwsartikelen

Laat je vakantie niet in het water vallen! Handige tips voor kamperen in de regen

11-12-2023
Meer info

Een chalet of een vakantiehuisje huren in Drenthe: ontdek de verschillen

06-12-2023
Meer info

Alles wat je moet weten voordat je met een tent gaat kamperen

21-11-2023
Meer info

4 x waarom je moet kamperen in de Drentse natuur

11-11-2023
Meer info

Nieuw in 2024

09-11-2023
Meer info

Help, het is slecht weer! 8 tips voor wanneer het buiten regent

19-07-2023
Meer info