Kleine mensen houden van Drenthe

Kleine mensen houden van Drenthe. Daarmee doelen we bij wijze van uitzondering niet op de vele kinderen die op en in de directe omgeving van onze camping een onvergetelijke kampeervakantie beleven. Nee, in dit geval doelen we op het ‘Trechterbekervolk’, kleine mensen uit een ver verleden, die uitgerekend in Drenthe unieke historische sporen nalieten.

Het Trechterbekervolk? U kent ze waarschijnlijk beter als de Hunebedbouwers. Er is niet zo heel veel over bekend, behalve dat ze niet veel groter waren dan circa 1,65 meter en niet veel ouder werden dan 35 tot 40 jaar. Ze worden wel de eerste generatie agrariërs van Drenthe genoemd, want ze vestigden zich op een vaste plek, waar ze gewassen verbouwden en vee hielden. Dat was zo’n drieduizend jaar voor de geboortedag van Christus, die we net hebben gevierd.

Bij kamperen in Drenthe hoort een bezoek aan de hunebedden

Het Trechterbekervolk had nog geen schrift, dus alles wat we van ze weten is toe te schrijven aan de vondsten in hun magische grafkelders, de hunebedden. Onder die vondsten bevonden zich veel trechtervormige bekers, gemaakt van sierlijk gedecoreerd aardewerk. Daar danken deze kleine, vroege bewoners van Drenthe hun naam aan.

Wat we in ieder geval weten, is dat het Trechterbekervolk er een bijzondere grafcultuur op nahield. Overledenen werden bij elkaar begraven en kregen allerlei voorwerpen mee voor in het hiernamaals. De magische ‘grafkelders’ – de hunebedden, dus – werden gebouwd met waanzinnig grote en zware zwerfkeien die dateren uit de ijstijd, toen de provincie Drenthe met gletsjers bedekt was.

Geweldig doe-museum voor kinderen

Door de immense omvang en het enorme gewicht van de keien, is lang aangenomen dat de hunebedden het werk waren van Drentse reuzen. Onderzoek heeft aangetoond dat het juist kleine mensen waren die deze huzarenstukjes hebben geleverd. Om de stenen te verplaatsen en te stapelen, gebruikten ze waarschijnlijk boomstammen als rolbank en hefboom.

In het Hunebedcentrum in Borger, op de Drentse Hondsrug, is goed te zien hoe dat in zijn werk ging. En het leuke is: kinderen kunnen het zelf als echte Hunebedbouwers uitproberen. Het Hunebedcentrum is voor kinderen een geweldig doe-museum. De vroege geschiedenis komt er op een leuke en actieve manier tot leven.

Borger: het grootste hunebed en de leukste kindvriendelijke camping

In een cirkel van dertig kilometer vindt u ruim vijftig unieke hunebedden in Drenthe. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. De grootste ligt in Borger, vlak bij het hunebedcentrum. Het hunebed van Borger is 23 meter lang. De keien wegen ruim twintigduizend kilo. U kunt er wandelend heen, want de leukste kindvriendelijke camping van Drenthe ligt ook vlakbij Borger. Uw eigen kleine mensjes zullen hun ervaring als hunebedbouwers niet licht vergeten!

Top