Kamperen in de winter: hoe blijf ik warm?

Camping de Berken is momenteel gesloten is en gaat op 30 maart 2019 weer open. De meeste van onze campinggasten kiezen tijdens deze koude winterdagen voor de warmte van hun huis of hotel. Ben jij echter een kampeerder in hart en nieren en kun je het kamperen echt niet laten? Volg dan onze tips op om het tijdens jouw kampeertrip in elk geval niet al te koud te krijgen:

Hou jezelf droog

Met stip op één: hou jezelf goed droog. Als jij deze winter bijvoorbeeld met doornatte schoenen een bergwandeling maakt, beland je al snel in de problemen. Vocht zorgt namelijk voor afkoeling van je lichaam, terwijl juist dat de enige warmtebron is die je hebt. Je moet er daarom alles aan doen om je lichaam zo droog mogelijk te houden.

Gebruik daarom alleen waterdichte wandelschoenen en zorg ook voor waterdichte bovenkleding. Het liefst kies je daarnaast voor ventilerende onderkleding, want anders begin je al snel te zweten en ja – ook dat is vocht. Ga tot slot alleen slapen in droge kleren en ventileer ook je tent goed: ook de lucht die je zelf uitademt is namelijk vochtig.

Hou rekening met loze ruimte

Onder ijskoude winterse omstandigheden kan elke graad verschil maken. Het is daarom belangrijk om slim te zijn en bijvoorbeeld ook rekening te houden met de natuurkundige wetten van loze ruimte. Loze ruimte is alle ruimte die zich tussen jouw lichaam en kleding bevindt en hoe kleiner deze ruimte, hoe makkelijker hij is op te warmen.

Kies daarom voor nauwsluitende (maar wel comfortabele) kleding die de lijn van je lichaam zo goed mogelijk volgt. En ga slapen in een kleine tent zodat je de ruimte makkelijker opwarmt met je lichaamswarmte. Gebruik tot slot een nauwsluitende mummieslaapzak met capuchon die je strak kunt aantrekken zodat je zo min mogelijk warmte via je hoofd verliest.

Hou jezelf warm

Je kunt jezelf nog zo warm aankleden; als je bij -10 in een sneeuwstorm op de grond gaat liggen, kom je natuurlijk in de problemen. Je eigen lichaam is de enige natuurlijke warmtebron die je bij je hebt en daarom is het belangrijk om het te allen tijde warm te houden. Warm blijven is namelijk een stuk makkelijker dan warm worden.

Blijf daarom zoveel mogelijk in beweging, laat je haar groeien en eet regelmatig om je stofwisseling op gang te houden. De kleinste details kunnen helpen om je lichaamswarmte te behouden. En krijg je het toch koud? Denk dan alvast aan het warme zomerseizoen dat je aanstaande zomer gaat beleven op Camping de Berken. Daar draaien al onze campinggasten warm voor!

Top